Skaam Cabin | Residential Retreat

Skaam Cabin / Bainskloof Mountains, Western Cape

#bainskloof #wellington #westerncape #southafrica #residential #retreat #design

Typology :

Location :

Area :

Period :

Teams :

 

Consultants :

Contractor :

 

Status :

Retreat, Residential.

Bainskloof Mountains, Wellington, Western Cape

218 sqm.

2024

Barnard + Associated Architects Ltd.

 

 

 

 

Under Construction.

Nestled in the rugged terrain of the Bainskloof Mountains near Wellington, this contemporary residential building stands as a testament to innovative architectural design harmoniously blending with nature. The structure, characterised by its modernist approach, embraces the stark beauty of the surrounding landscape, creating a unique dialogue between built and natural environments.

Welbedacht Nature Reserve - Venue
Welbedacht Nature Reserve - Venue

The architectural concept revolves around integration and contrast. The building's form and materials are chosen to complement the rocky terrain while providing a stark, modern counterpoint. The use of angular shapes and clean lines reflects a minimalist aesthetic, yet the structure's placement and materials ensure it feels rooted in the landscape.

 

The residence employs a combination of blackened steel, concrete, and corten steel, materials that resonate with the rocky surroundings both in texture and color palette. The blackened steel sections create a visual link to the dark tones of the mountain rocks, while the rust-like appearance of corten steel echoes the earthier hues found in the soil and vegetation.

 

The building's form is fragmented into several interconnected volumes, each responding to different aspects of the site. These volumes are positioned to maximize views, natural light, and privacy. The angular projections and recessed areas of the building create dynamic shadows, enhancing the visual interplay between structure and landscape.

Welbedacht Nature Reserve - Venue

The architectural concept revolves around integration and contrast. The building's form and materials are chosen to complement the rocky terrain while providing a stark, modern counterpoint. The use of angular shapes and clean lines reflects a minimalist aesthetic, yet the structure's placement and materials ensure it feels rooted in the landscape.

 

The residence employs a combination of blackened steel, concrete, and corten steel, materials that resonate with the rocky surroundings both in texture and color palette. The blackened steel sections create a visual link to the dark tones of the mountain rocks, while the rust-like appearance of corten steel echoes the earthier hues found in the soil and vegetation.

 

The building's form is fragmented into several interconnected volumes, each responding to different aspects of the site. These volumes are positioned to maximize views, natural light, and privacy. The angular projections and recessed areas of the building create dynamic shadows, enhancing the visual interplay between structure and landscape.

Welbedacht Nature Reserve - Venue

One of the most striking aspects of this residence is its seamless integration with the mountainous landscape. The building appears to emerge organically from the ground, with its base blending into the rocky terrain. The architects have carefully positioned the structure to minimise disruption to the natural site, preserving the rugged beauty of the environment.

 

Large, strategically placed windows frame panoramic views of the surrounding mountains and valleys, allowing residents to feel connected to nature from within the comfort of their home. The outdoor spaces, including terraces and pathways, are designed to encourage exploration and interaction with the landscape.

 

Sustainability is a core principle in the design of this residence. The use of locally sourced materials reduces the building's environmental footprint, while the structure's orientation and window placement optimise natural light and ventilation, minimising the need for artificial lighting and climate control.The building's roof and exterior walls incorporate advanced insulation techniques, further enhancing energy efficiency. Additionally, rainwater harvesting systems and solar panels are integrated into the design, promoting self-sufficiency and reducing reliance on external resources.

Welbedacht Nature Reserve - Venue

The interior spaces of the residence continue the theme of minimalism and connection to nature. The use of natural materials such as wood and stone, combined with a neutral colour palette, creates a serene and inviting atmosphere. Large open-plan living areas are designed for flexibility and adaptability, accommodating various activities and lifestyle needs.

 

The interior layout is organised to provide both communal and private spaces, ensuring comfort and functionality for residents. The design emphasizes fluidity and openness, with seamless transitions between indoor and outdoor spaces, allowing nature to become an integral part of daily life.

 

This residential building in the Bainskloof Mountains near Wellington is a remarkable example of how contemporary architecture can harmonise with the natural environment. Through thoughtful design and material choices, the architects have created a dwelling that not only respects but enhances its rugged surroundings. The result is a home that offers a unique living experience, deeply connected to the beauty and tranquility of the mountains.

Project gallery